6. december 2005

Konferenca "Izzivi razvoja sodobnih spletnih aplikacij"

Običajno grem v Kolosej v kino, saj je temu namenjen - danes pa se je tam odvijala kratka konferenca ali kot so jo poimenovali organizatorji Oracle Software družabno srečanje.

Kolikor vem v Sloveniji še ni bilo takega naslova na kakem predavanju ali pa sem hodil po svetu gluh in slep. Pričakovanja so bila mešana, saj na take vrste predavanjih lahko pričakujemo bolj pristranska mnenja in poglede. Popolne objektivnosti ni, obstajajo pa razpoznavni nivoji in merila.

Kupite si knjigo Art of Java Web Development: Struts, Tapestry, Commons, Velocity, JUnit, Axis, Cocoon, InternetBeans, WebWork in vedeli boste o čem govorim.

Veliko število poslušalcev potrjuje aktualnost tematike in to navdušenje nad številom je z nami delil tudi organizator.

Imam to srečo, da sem se že na začetku leta 2000 spoznal z enterprise spletnimi aplikacijami in orodji, ki so omogočale stvari, ki še danes jemljejo sapo. Naravnost neverjetne koncepte pri programiranju spletnih aplikacij ni še danes uspelo doseči nobenemu meni znanemu skupku spletnih o(g)rodij. Glodajte.

Veliko svojega časa porabim za raziskovanje tehnologij sloneč na Java jeziku z namenom lajšanja dela vsem vpletenim v proces razvoja in vzdrževanja spletnih aplikacij.

Predavanji Uroša Mesojedca in Petra Brajaka sta bili dobri, a mestoma pri slednjem neobjektivni. Pohvalil bi pomirjujoč in razumen ton pri odločitvah glede izbora pravega orodja za specifičen problem. Všeč sta mi bili tudi dve ideji, ki se v podjetju g.Brajaka uporabljata v praksi: skupno lastništvo kode in nočni integracijski testi.

Ko dobim povezavo na vsebino predavanj, bom lahko bolj natančno razložil kaj sem mislil z grajo, če bo to koga zanimalo...

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kakšni pa so te "neverjetni koncepti" programiranja spletnih aplikacij?
Poznam vsa zgoraj našteta spletna ogrodja pa se mi v primerjavi z RubyOnRails ali Django ogrodjima ne zdijo nič posebnega, u bistvu so še slabša.

Unknown pravi ...

HTTP protokol ni bil zasnovan z namenom, da ga bomo uporabljali za komunikacijo med uporabnikom in aplikacijo na strežniku ali gruči le-teh. Programerji spletnih aplikacij morajo doseči iluzijo, da je interakcija uporabnika s programom na drugi strani po "stateles" protokolu za uporabnika "stateful". Z drugimi besedami - za uporabnika ne sme biti razlike pri uporabi desktop aplikacije ali pa spletne aplikacije. Zaradi narave HTTP protokola pa ta razlika nastane za programerja. Da bi bilo pisanje spletnih aplikacij lažje, so pametni programerji pri firmi NeXT (se še spomnite teh računalnikov?) že davnega leta 1996 izdali prvo verzijo ogrodja WebObjects .

Skupek orodij, ki je nastajal od takrat dalje je tudi odgovor na tvoje vprašanje Sebastjan. Koncepti, ki so se razvijali skozi vsa ta leta v J2EE svetu so izplavali na površje, a v loncu še vedno brbota. Trenutno je po mojem prepričanju in izkušnjah na vrhu Tapestry in vendar je le-ta samo del v razvojnem ciklu enterprise aplikacij, ki jih ponujajo WebObjects.

Zakaj jih torej ne uporablja velika večina spletnih programerjev? Iz obratnega razloga kot sedaj RubyOnRails uporablja veliko neizkušenih programerjev. Marketing!

RubyOnRails po pričevanjih mnogih evangelizira koncepte slabega dizajna. Govorim o srednjih in velikih aplikacijah. Priporočam branje odzivov na članek objavljen na TheServerSide.com. Branje je zahtevno in traja od dve do tri ure, vendar zagotovo zanikajo tvojo trditev, da so vsa ogrodja, ki sem jih naštel in so opisana v zgornji knjigi slabša. Upam si trditi, da je zelo malo ljudi, če sploh, ki bi poznalo vsa ta orodja tako dobro, da imajo poleg emocionalnih tudi kvalitativne in primerljive rezultate testov.

Anonimni pravi ...

RoR je res vroča stvarca (vsaj trenutno...). Ponuja večino, kar se najde v ostalih podobnih ogrodjih, se vedno pa je prostor za nove stvari. Moje mnenje je, da je RoR ravno dovolj dober. Tako kot recimo perl - odličen za 'throw-away' programe, večji projekti pa so izjeme. Zato taka masa.

Kontinuacijo so nekateri komaj popraskali, pa jih je (žal) zameglil bum AJAX-a. Interaktivno spreminjanje kode in nastavitev, zadeva ki je v igri že vsaj 20 let, pa se še vedno samo šušlja o njej. Pisanje DSL-jev je čez lužo popularen vir zaslužka...

RoR omogoča samo del zadnjega izmed naštetih (DSL). Verjamem pa, da avtorji niso prav daleč od implementiranja prvih dveh. Upam le, da jim čimprej uspe.

Anonimni pravi ...

Vidim, da imaš klasično težavo zaradi vpliva angleščine. Na primer:

"sem se že na začetku leta 2000 spoznal z enterprise spletnimi aplikacijami" - v slovenščini gre to takole: "s spletnimi aplikacijami enterprise"

"Veliko svojega časa porabim za raziskovanje tehnologij sloneč na Java jeziku " - to pa seveda takole: "slonečih na jeziku Java"...

Zamah!