15. oktober 2006

IBLOC 2006

V Portorožu se je 2. in 3. oktobra dogajala Mednarodna poslovna linux in odprtokodna konferenca. Otvoril jo je g. Dušan Kričej iz Ministrstva za javno upravo. Žal je sedanja oblast Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) novembra 2004 ukinilo in njene naloge razdelilo na druga ministrstva.


Konferenca je bila razdeljena na več sekcij:
  • varnost,
  • spletne tehnologije,
  • tehnična sekcija,
  • dobre prakse,
  • vgrajeni sistemi in
  • poslovna sekcija.
Sekcija "dobre prakse" je bila vpeljana letos in je pokrivala nekatere rešitve bazirane na odprti kodi. Te rešitve so bile komentirane oziroma predstavljene iz ust uporabnikov in ne njihovih avtorjev ali posrednikov, kar doprinese k večji objektivnosti. Resnici na ljubo objektivnost ne pride sama po sebi, jo je pa lahko prepoznati. Ali, še lažje je prepoznati njeno nasprotje.

Eno izmed meni najbolj zanimivih predavanj je bilo "Turbo Gears - o(g)rodje za agile razvoj spletnih aplikacij". Predstavitev je imel Simon Belak iz firme Hruška. Je eden izmed nosilcev razvoja, zato je bilo predavanje avtoritativno. Zelo pozitivno lahko ocenim njegov pristop pri predstavitvi, saj lahko, kot sem že ničkolikokrat videl in bral, protagonist izpade kot borec za najsvetejše ideale - to pa ustvarja negativno klimo med uporabniki različnih tehnologij. Hvala bogu g. Belak ni eden izmed takih, čeprav se je med slušatelji oglašal provokator.

Sicer pa so si bila predavanja po tematiki med seboj sila različna. Nekatera zelo tehnično zahtevna, druga pa bolj filozofska, in žal tudi ne preveč v duhu odprtokodne skupnosti. Vsekakor potrebujemo konference o odprtokodnih rešitvah, ki se ukvarjajo vse od poslovnih modelov za uvedbo in uporabo takih tehnologij v realnem življenju, pa vse do konkretnih rešitev v obliki delavnic in predstavitev konkretnih tehnologij. Sicer pa - vsak odprtokodni projekt je viden toliko, kolikor ima aktivno skupnost. Če se skupnost ne zaveda pomena dokumentacije, prezentacije ali celo marketinga, ostane tehnologija bolj marginalna, čeprav tehnološko dobra.

Skupnost je sestavljena iz posameznikov, vsak zase pa najbolj ve ali je iz pravega testa za odprtokodno miselnost.

Ni komentarjev: